groene dromers - tiny house - duurzaam - Yvonnetwork

Wonen in een Tiny house – Ellen

groene dromers

Ellen is 33 jaar en woont al haar hele leven in het Westland. Ze checkt haar rijbewijs en zegt lachend “ja ik ben hier zelfs geboren.” Een aantal jaar geleden eindigde haar relatie en moest ze weer op pad voor een huis voor haar alleen. Via een collega kwam een tiny house vlakbij het strand op haar pad.

We zitten in een lichte ruimte met veel ramen. Op de achtergrond klinkt muziek van Matthew and the Atlas. In de rechterhoek is een keukenblok geplaatst en daarachter is een kleine badkamer. Via een steile kleine trap kom je boven, waar er voldoende ruimte is voor een tweepersoonsbed. Het is niet groot, maar het is van alle gemakken voorzien. Het huis heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt.
“In mijn vorige relatie draaide het vooral om materialisme. Er was overvloed. We hadden alles en dat terwijl we eigenlijk elkaar niet gelukkig maakte. We verschilde te veel. Het heeft mijn ogen geopend waar het voor mij in het leven om draait.
In dit huis besef ik dat heel veel spullen mij niet gelukkig maken.
Minderen met spullen maakt ruimte in mijn hoofd, zodat er ruimte kan ontstaan voor de dingen waar ik echt heel blij van word.”

Vol trots laat ze mij de ruimtes zien. Buiten heeft ze haar eigen moestuin gemaakt, waar ze verschillende groentes teelt. “Het wil nog niet altijd lukken. Soms geef ik ze te veel water en soms te weinig. Maar ik blijf oefenen en ik heb al een aantal groentes kunnen oogsten.” Aan de voorzijde van haar huis groeien wilde bramen. “Ik pluk ze regelmatig en ze zijn zo lekker. Wil je er een paar?” Ze loopt naar buiten en plukt er een aantal. Ze zijn inderdaad heerlijk.

“Natuurlijk is het niet van één op andere dag gegaan dat ik dacht ik ga hier wonen en ik ga het allemaal anders doen. Het zaadje was al een aantal jaar geleden geplant, toen ik vanwege mijn gezondheid overstapte op een plantaardig voedingspatroon. Dat ging stapje voor stapje. Ik stopte met zuivel en het proces van geen vlees en vis meer eten kwam daarna. Na die stuk gelopen relatie ging ik boeken lezen over zelfontwikkeling en duurzaamheid. Ik besefte toen dat naast een gezondere levensstijl alle andere dingen, die je doet en koopt in het leven, ook invloed hebben.”

Hoe bedoel je dat?
“Dat als je spullen koopt je ook de duurzame optie kan kiezen. Ik gebruik veel producten van Lush en zoals je ziet staat op mijn aanrecht Seepje. Maar natuurlijk zijn er ook dingen die ik heel lastig vind. Ze lacht, zoals kleding. Ik heb jaren in de mode gewerkt en ik word blij van mooie kleding. Maar waar ik vroeger meer impulsaankopen deed, denk ik nu bewuster na.”

Hoe doe je dat?
“Ik koop meer basisartikelen en stel mijzelf elke keer de vraag heb ik dit kledingstuk echt nodig? Ik zet het dan in mijn online winkelmandje en moet er dan een aantal dagen over nadenken. Waarmee ga ik het combineren? En als ik dan een paar dagen later denk nee dit heb ik helemaal niet nodig, dan verwijder ik het artikel uit mijn mandje.
Daarnaast shop ik graag bij online vintage winkels of ik ruil kleding met vriendinnen.”

“Door al die kleine stapjes en veranderingen in mijn leven zit ik nu hier in dit fijne huis. Had je het mij tien jaar geleden gezegd dat ik zo klein zou wonen. Weet ik niet of ik je zou geloven.”

Je droomhuis?
“Ja! maar droomlocatie, nee. Ik zou graag een zelfvoorzienend tiny house willen hebben. Op een groot stuk grond met een grotere moestuin en met buren die ook een tiny house hebben. Nu ben ik de enige hier in de buurt. Maar wie weet komt dat ooit. Mijn motto is niet voor niets:

“Stop nooit te geloven in je dromen.”

Ellens boekentip:
Verlangen naar minder – Jelle Derckx
Een nieuwe aarde – Eckhart Tolle

Meer foto’s zien van Ellen’s tinyhouse? Volg haar dan op Instagram @daysofellen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s