In gesprek met plantaardig gewichtsconsulent Daniëlle

groene dromers

Daniëlle is 23 jaar en woont samen met haar vriend net buiten het centrum van Dordrecht. Tijdens haar reis in Malawi, moest zij een levende kip op de markt kopen voor het avondeten. Dit alles opende haar ogen en is ze zich gaan interesseren in plantaardige voeding. Ze deed een opleiding tot gewichtsconsulent en heeft sinds januari 2020 haar eigen online praktijk.

Het is een warme dag in september als ik hartelijk word ontvangen door Danielle. In haar huis staat een grote kast vol met inspirerende boeken. Veel kookboeken waaronder indiaanse kookboeken. Op de bovenste plank staat een god Ganesh beeldje. De vriend van Danielle komt oorspronkelijk uit India en dat verklaard de Indiaanse invloeden.

Mijn vriend zegt ook altijd in een keuken horen veel kruiden te staan en je moet zien dat er in gekookt wordt. In een brandschone keuken wordt waarschijnlijk nooit gekookt. Ik vind het heerlijk om te koken. Vanuit huis heb ik dat niet heel erg mee gekregen. Maar voor mij is het inmiddels echt een hobby geworden. Ik hou van verschillende keukens, maar de Indiaanse keuken is mijn favoriet. De chana masala is het eerste Indiaanse gerecht dat ik leerde maken.

“Op mijn 17e ging ik voor het eerst op reis. Toen ik Malawi was, werd ik op pad gestuurd om een kip te kopen. Ik ging er vanuit dat ik kipfilet ging halen. Naïef natuurlijk. Ik moest een levende kip kopen, die daarna voor mijn ogen geslacht werd. Ik vond dat zo zielig. Daarom vond ik als ik dit zielig vond dat ik dit ook niet meer mocht eten. Tijdens deze reis at ik volledig vegetarisch, maar toen ik thuis kwam, ik woonde toen nog bij mijn ouders, was dat wel lastig om vol te houden. Zij aten namelijk niet vegetarisch. Ik heb er uiteindelijk mijn weg in gevonden en nu ik samenwoon en durf uit te komen voor mijn keuze, is het een stuk makkelijker.”

Waarom eet je plantaardig?
“Tijdens het reizen ging ik mij steeds meer verdiepen in voeding. Ik las veel boeken en artikelen en deed een opleiding tot gewichtsconsulent. Ik had veel overgewicht en wilde graag gezonder leven. Op mijn 20e liep ik een bacterie in mijn darmen op. Hierdoor viel ik ontzettend veel af en had ik veel buikpijn. Inmiddels ben ik hersteld, maar ik heb er wel een prikkelbare darmsyndroom aan overgehouden. Hierdoor merk ik dat het voor mij het beste is om volledig plantaardig te eten, zodat ik minimaal last heb van mijn darmen.”

En nu begeleid je mensen naar een gezond plantaardig voedingspatroon?
“Ja dat klopt. Alhoewel in het begin van januari begeleiden ik ook mensen die niet plantaardig aten. Mensen die graag wilde afvallen. Maar steeds als ze de vraag stelde, moet ik volle of magere melk drinken? of wat is het magerste vlees? stoorde ik mij daaraan. Het zei iets over mij. Hierdoor heb ik mijn website helemaal omgegooid en besloten dat ik alleen nog maar mensen begeleid die al plantaardig eten of plantaardig willen gaan eten. Dat past namelijk veel beter bij mij.”

Is dat omdat je indirect niet wil bijdragen aan de vlees- en zuivelindustrie?
Ja, maar ook omdat het niet bijdraagt aan een duurzamer leven. Vlees en zuivel eten is niet duurzaam. Ik ben ook niet perfect. Mijn vriend en ik hebben ook een auto en mijn schoonfamilie woont in India dus ik vlieg af en toe ook. Via WNF kun je aan de hand van een test zien hoeveel aardebollen je gebruikt. Ik zelf die dacht dat ik heel goed bezig was gebruik er 2,3. Het gemiddelde is 3,3 in Nederland. Natuurlijk is het onder het gemiddelde, maar nog steeds 1,3 te veel.

“Met mijn online praktijk hoop ik op een laagdrempelige manier mensen te kunnen informeren en te begeleiden naar een gezond en plantaardig voedingspatroon. Doordat ik zelf veel overgewicht heb gehad, begrijp ik volledig waar mensen tegen aanlopen. Momenteel werk ik hiernaast nog in loondienst. In de toekomst hoop ik dat ik dit als volledige baan kan maken. Het liefst locatie afhankelijk, zodat ik meer vrijheid kan ervaren. Ik zou dan ook graag een grote moestuin willen hebben, vol groente, fruit en kruiden.
Momenteel ben ik ook bezig met een online training wat bestaat uit 8 verschillende hoofdstukken en de basis is whole plant based. Daarnaast ben ik samen met mijn vriend en schoonmoeder, die in India woont, bezig met een Indiaans plantaardig kookboek te ontwikkelen.”

“In the end we only regret the chances we didn’t take”


Volg Daniëlle op Instagram @heygroentje of bekijk haar website vol heerlijke plantaardige recepten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s